In zijn woonplaats Amsterdam is tekstschrijver en theatervormgever Friso Wiegersma overleden. Wiegersma werd bekend als partner van Wim Sonneveld, voor wie hij vanaf 1964 liedteksten schreef. Zijn beroemdste liedjes zijn ‘Telkens weer’, ‘Het dorp’ en ‘Zij kon het lonken niet laten’. Daarnaast ontwierp hij affiches en decors voor de shows van Sonneveld en werkte hij als decorontwerper voor De Nieuwe Comedie. Na de dood van Sonneveld in 1974 werkte hij vooral als schilder. In 2005 ontving hij de Gouden Harp voor zijn verdienste voor de Nederlandse lichte muziek. Friso Wiegersma is 80 jaar geworden. (Redactie, 6/6/06)
In zijn woonplaats Laren is beeldend kunstenaar en decorontwerper Nicolaas Wijnberg overleden. Wijnberg werd opgeleid als lithograaf en werkte voor onder andere voor een reclamebureau voordat hij met Hans Snoek het Scapino Ballet oprichtte, de eerste jeugdballetgroep ter wereld. Naast zijn vrije werk, werkte hij veel in het theater voor regisseurs en choreografen als Abraham van der Vies, Pjotr Sjarov, Ton Lutz en Hans van Manen. Daarnaast was Wijnberg de eerste hoogleraar aan de door hem opgerichte faculteit scenografie van de Jan van Eyck Academie te Maastricht. Wijnberg kreeg in 2000 de oeuvreprijs van het Fonds voor Beeldende Kunsten. Nicolaas Wijberg is 87 jaar geworden. (Redactie, 13/6/06)
zie ook: Hans Snoek overleden
Er is meer bekend over de transfer van Hans Croiset naar Joop van den Ende Theaterproducties. Croiset wordt artistiek leider van een nieuwe afdeling die onder de naam ‘Toneelmeesters’ kwaliteitstoneel gaat brengen. Deze afdeling zal jaarlijks drie voorstellingen uitbrengen, waarvan Croiset zelf er minstens één zal regisseren. De samenwerking start in seizoen 2007/2008 met een bewerking van ‘Beschuit met muisjes’ van Heijermans onder regie van Ger Thijs met Croiset’s regie van Moeder Courage van Brecht met Annewil Blankers in de titelrol. Tenslotte zal aan het begin van het seizoen onder de titel Cum Laude een voorstelling worden gemaakt met net afgestudeerde acteurs van de toneelscholen uit Amsterdam, Maastricht en Arnhem, om hen direct in aanraking te brengen met de beroepspraktijk in de grote zaal. Croiset blijft drie jaar verbonden aan Van den Ende, als het project succesvol is zal iemand anders het daarna overnemen. Overigens blijft Van den Ende blijspelen en relatiekomedies produceren, dit gebeurt onder artistieke supervisie van Carline Brouwer. Croiset hoopt hiermee dat een deel van het musicalpubliek van Van den Ende -in totaal twee tot drie miljoen mensen- de stap naar toneel zal maken. (NRC & Volkskrant, 19/6/06)
Regisseur Alize Zandwijk wordt per 1 augustus de artistiek leider van het Ro Theater. Zandwijk is al sinds 1998 aan het gezelschap verbonden als regisseur. Bram de Ronde, nu hoofd productie, wordt zakelijk leider. Zandwijk (1961) volgt Guy Cassiers, die naar Antwerpen vertrekt. Carel Alons, nu intendant, blijft directeur van het gezelschap en zit met Zandwijk, regisseur Pieter Kramer en de dramaturgen Liet Lenshoek en Tobias Kokkelmans in de artistieke raad. Het gezelschap zal zich onder leiding van Zandwijk richten op verankering van het gezelschap in de stad Rotterdam, samenwerking met internationale partners, werken met jonge regisseurs en de uitbreiding van het ensemble. Zij wordt hiermee de enige vrouwelijke artistiek leider van een Nederlands groot gezelschap. (Redactie, 22/5/06)
Een jury bestaande uit Ursul de Geer, Eric Antonis, Berthe Spoelstra en Eric de Vroedt onder voorzitterschap van Monique van de Ven heeft de selectie bekend gemaakt van het nieuwe festival TF-1. Uit het theateraanbod van het afgelopen seizoen kozen zij de volgende elf voorstellingen die in september tijdens het festival hernomen zullen worden:
zie ook: www.tf-1.nl
Guido Wevers wordt de nieuwe directeur van het Theater aan het Vrijthof in Maastricht. Hij volgt daar later dit jaar Jacques Giesen op, die directeur was sinds 2001. Wevers (1952) is nu directeur van ‘t Arsenaal in Mechelen en werkte eerder als provinciaal toneeladviseur in het zuiden, als directeur van Het Kruis van Bourgondië, maar ook als artistiek leider van Tryater. (NRC, 9/5/06)
De samenstelling van het theaterpubliek is sinds 1699 onveranderd.Theaterbezoekers zijn overwegend hoog opgeleid, afkomstig uit de hogere burgerij en behoorlijk oud. Maatregelen om een breder publiek naar de schouwburg te trekken zijn dan ook zinloos. Dit blijkt uit onderzoek van de historicus Henk Gras, die vijftien jaar lang bevolkingsgegevens, belastingarchieven en kaartverkooplijsten van de grote schouwburgen in Nederland doorspitte.
“Echte arbeiders treffen we nauwelijks aan in de lijsten”, aldus Gras. “De goedkoopste plaatsen zijn nooit populair geweest. Dankzij de invoering van subsidies in de loop van de twintigste eeuw neemt het theaterbezoek onder de gegoede middenklasse toe. Dergelijke regelingen steunen dus de leidende cultuur.” De wisselingen in belangstelling voor theater zijn volledig terug te voeren op economische conjunctuurgolven, wat volgens Gras duidt op een publiek dat zich niets aantrekt van modegrillen. “De reden waarom bepaalde groepen altijd en andere groepen nooit naar het theater gaan, is puur cultureel van aard. Het is daarom zinloos om ernaar te streven culturele minderheden en jongeren naar klassieken te laten kijken.”
Overigens is Gras geen voorstander van het afschaffen van kunstsubsidies: “Dan keer je terug naar de situatie van de zeventiende eeuw. Dan veroordeel je toneelspelers weer tot de bedelstaf. Theater is een volstrekt oneconomische bedrijfstak geworden, dus zonder subsidie overleeft het toneel niet. Zelfs Joop van den Ende kan niet overleven zonder alle subsidies die hij direct en indirect opstrijkt.” (Brabants Dagblad, 3/5/06)
Bert Holvast, directeur van de Federatie van Kunstenaarsverenigingen (FvKv) bepleit de oprichting van een nieuw Fonds voor de Muziek, dat een deel van de taken van het FAPK en het FPPM moet overnemen. Het nieuwe fonds zou 12 tot 15 miljoen euro per jaar moeten gaan verdelen. Dit geld moet uit de budgetten van de huidige fondsen gehaald worden. Het Fonds voor Scheppende Toonkunst moet worden opgenomen in het nieuwe fonds. Wat overblijft van het FAPK en FPPM moet worden samengevoegd tot een Fonds voor Theater en Dans
Holvast doet deze suggestie in een advies aan staatssecretaris Van der Laan dat oorspronkelijk bedoeld was voor het komen tot een nieuwe methode voor het ‘subsidiëren van componeeractiviteiten’. Holvast vindt echter dat een herverkaveling van het fondsenlandschap nodig is voor het voorkomen van onnodige bureaucratie. Bovendien waarschuwt hij voor een groot FAPK, dat dreigt een ‘buitenministerie’ te worden. (Volkskrant & NRC, 29/4/06)
De musical ‘Turks Fruit’ heeft het afgelopen seizoen ruim 80.000 bezoekers getrokken. Dit maakte producent Beeldenstorm bekend. De musical naar het gelijknamige boek van Jan Wolkers heeft zijn landelijke tournee afgesloten en zal nu nog twee weken spelen op de Pepsi Stage in Amsterdam. Beeldenstorm en Robin de Levita werken momenteel aan een internationale versie en hebben het hoopvolle plan om de musical naar Broadway te brengen. (ANP, 1/5/06)
Sanne heeft een wekelijkse audio-column op Spunk.nl. De eerste ging over pony’s
Er zijn geen minirecensies gevonden.
1997. Theatergroepen hadden namen als Bewth, Independance, Het Oranjehotel, Carrousel, Art & Pro, De Federatie of Theater van het Oosten. Het Ministerie van OC&W stond in Zoetermeer, Aad Nuis was er staatssecretaris. Websites bouwde je in HTML.